Tutaj powinien być opis

Konkurs Trzymaj formę!

Konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia Trzymaj Formę!adresowany jest do uczniów klas VI, VII i VIII szkół podstawowych zainteresowanych zdobyciem i pogłębianiem wiedzy z zakresu zdrowego stylu życia w szczególności uwzględniającej tematykę zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.Jest trzyetapowy, przy czym I etap (na poziomie szkolnym) oraz II etap (na poziomie powiatowym) konkursu są przeprowadzane w formie elektronicznej. 

Celem Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia Trzymaj Formę! jest zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie wśród młodzieży gimnazjalnej, w szczególności poprzez:

1)    pogłębienie wiedzy na temat prawidłowego żywienia i zdrowego stylu życia oraz ich znaczenia dla organizmu człowieka,

2)    pogłębienie wiedzy o wartości odżywczej żywności i doskonalenie umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów żywnościowych.

Ponadto, konkurs ma na celu:

1)    wspomaganie uczniów w praktycznym wykorzystaniu zdobytej wiedzy i doskonaleniu umiejętności praktycznego zastosowania zdobytych informacji,

2)    rozwijaniu zainteresowań młodzieży w zakresie zdrowego stylu życia,

3)    kształtowaniu postaw i zachowań w zakresie prawidłowego żywienia i uprawiania aktywności fizycznej,

4)    propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym.

I etap szkolny konkursu odbędzie się 17 marca (wtorek) , godzina 10:00 - 11:00, ilość uczniów: 16.

Lista uczniów zakwalifikowana do I etapu:

1.    Bartosz Lewandowski   

2.    Lena      Borowczak        

3.    Zuzanna Jagodzińska    

4.    Weronika Płóciniczak   

5.    Paulina Grabowska       

6.    Zuzanna Kazińska           

7.    Otylia Kosińska             

8.    Oskar Świerk 

9.    Agnieszka Mikuś            

10.  Laura Handschke        

11.  Julia Kotasa 

12.  Daniel Broniarczyk       

13.  Noemi  Buchholz            

14.  Dagmara Gulik 

15.  Oliwia   Nowak

16.  Tatiana Buchholz

Szczegółowy regulamin konkursu dostępny pod linkiem: https://konkurs.trzymajforme.pl/regulamin

Dla przypomnienia poniżej znajduje się program merytoryczny konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” 

Zakres tematyczny Konkursu:

Tematyka konkursu obejmuje:

Żywienie zgodne z zasadami zbilansowanej diety

1) grupy produktów żywnościowych i ich wartość odżywcza,

2) podstawowe składniki odżywcze i ich rola dla organizmu człowieka,

3) dobowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze,

4) aktualne zalecenia żywieniowe,

5) najczęstsze błędy żywieniowe i ich następstwa.

Aktywność fizyczna

1) rodzaje aktywności fizycznej,

2) znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia,

3) wydatek energetyczny przy różnych formach aktywności fizycznej,

4) pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży oraz możliwości jej zwiększenia

 w życiu codziennym.

Wybrane elementy edukacji konsumenckiej

1) prawa konsumenta,

2) znakowanie produktów żywnościowych,

3) zagadnienia dotyczące ograniczenia marnowania żywności,

4) zagadnienia dotyczące prawidłowego postępowania z żywnością.

Zadaniem uczestników każdego etapu Konkursu będzie wykazanie się:

1) umiejętnościami analizowania informacji dotyczących poszczególnych grup produktów

żywnościowych i składników odżywczych w nich zawartych,

2) umiejętnościami praktycznego posługiwania się informacjami zamieszczonymi na opakowaniach

produktów żywnościowych,

3) umiejętnością analizowania zależności pomiędzy sposobem odżywiania, poziomem aktywności

fizycznej a stanem zdrowia,

4) umiejętnością rozpoznania zachowań sprzyjających i zagrażających zdrowiu oraz dokonywania

korzystnych dla zdrowia, świadomych wyborów,

5) umiejętnościami i wiedzą dotyczącymi efektywnego wykorzystywania i niemarnowania żywności.

Uczniowie biorący udział w Konkursie powinni spełniać następujące wymagania:

1) zapoznać się z tekstami ujętymi w podstawie programowej, a ponadto z zestawem literatury

zamieszczonym w załączniku nr 2 do Regulaminu,

2) wykazać się znajomością zagadnień z zakresu edukacji zdrowotnej odnoszących się do tematyki konkursu, określonych w podstawie programowej,

3) posługiwać się podstawowymi terminami i pojęciami z zakresu żywności, żywienia i aktywności

fizycznej.

Materiały edukacyjne dostępne pod linkiem: 

https://www.trzymajforme.pl/files/?id_plik=56

Małgorzata Feciuch