
Dzień zdrowego śniadania.
Tradycyjnie jak co roku w listopadzie, uczniowie włączyli się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej : „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Na „stolikach śniadaniowych” znalazły się kolorowe kanapki, przeróżne sałatki owocowe i warzywne, niesamowicie zachęcające przekąski . Odbyły się prelekcje nt. roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Uczniowie stworzyli listę zalet spożywania śniadania.
Misja wykonana. A jak jest z Tobą? Czy jesz śniadanie wychodząc z domu?
Poznaj 5 zalet jedzenia i poczuj „ śniadaniową moc !
1. Dostarcza energii . Po całej nocy niejedzenia, rano powinniśmy naładować akumulatory. A najlepszym sposobem na to jest pełnowartościowe śniadanie.
2. Jest paliwem dla mózgu. W czasie nocnej przerwy spada poziom glukozy we krwi, więc trzeba go szybko podnieść, by mózg mógł funkcjonować jak należy. Dlatego:
- zaraz gdy wstaniesz wypij szklankę wody - dzięki temu nawodnisz organizm, który utracił zapasy płynów podczas snu,
- przygotuj ulubiony ciepły napój - jest to szczególnie ważne, gdy za oknem pada śnieg lub leje deszcz,
- jedz powoli - dzięki temu unikniesz porannej zgagi, nie będziesz przejedzona, a metabolizm przyspieszy.
3. Zwiększa odporność. Organizm wyspanego i najedzonego człowieka łatwiej odpiera ataki wirusów i bakterii.
4. Chroni przed otyłością. Dzięki śniadaniu metabolizm przyśpiesza, a więc organizm szybciej spala kalorie i na bieżąco produkuje energię potrzebną do codziennych obowiązków.
5…to ważny poranny rytuał. Pozwala łagodnie „wejść” w nowy dzień. Jedząc, rozmawiając, sięgając po kanapkę czy kubek kakao masz czas, by się dobudzić i rozruszać. A poza tym to świetny moment, by spędzić trochę czasu z rodziną, dla której w ciągu dnia nie mamy zbyt wiele czasu.