
Rodzinnie i zdrowo.Śniadaniowe inspiracje :-)
Świątek, piątek czy niedziela - każdy dzień należy rozpocząć smacznym oraz wartościowym śniadaniem. My już wiemy, że jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, gdyż dodaje energii na cały dzień. Zatem co jeść? Najlepiej na śniadanie spożywać produkty bogate w białko, gdyż dłużej czujemy się syci oraz następuje przyspieszenie o 25 proc. podstawowej przemiany materii. Ważne są również warzywa oraz owoce, będącego źródłem błonnika, regulującego pracę jelit oraz zwiększającego uczucie sytości. Ponadto warzywa i owoce są bogate w witaminy i sole mineralne zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kiedy? Śniadanie należy spożywać w ciągu 30 minut od przebudzenia. Organizm podczas snu zwalnia metabolizm, dlatego by przywrócić ją do normalnego/ prawidłowego poziomu. Pod względem kaloryczności śniadanie znajduje się na 2 miejscu po obiedzie, więc powinno dostarczać około 500 – 700 kcal.
Dziękuję rodzicom za zaangażowanie, a także wykonawcom przepysznych śniadań, którzy również przygotowali posiłek nie tylko dla siebie, ale całej rodziny. Gratuluję raz jeszcze.
M.Feciuch